Dks - Oslo kommune
Postadresse: Postboks 6127, Etterstad, 0602 Oslo
Besøksadresse: Strømsveien 102, 0602 Oslo
Kontaktperson:
Helter fra grøftekanten – fortellinger om ugress o...
Produksjonsliste
Program

Helter fra grøftekanten – fortellinger om ugress og andre nyttevekster

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Naturfag oppleves gjennom fortellerkunst. Vi lytter, lukter, leker og blir kjent med brennesle, groblad, ryllik og løvetann. Elevene får høre historier om tre modige mennesker fra ulike kulturer som bruker ugress for å hjelpe de som lider, bl.a. den samiske heltinnen Mor Karasjok.

Rett utenfor klasserommet ligger en ukjent verden gjemt i plenen og grøftekanten. Det er denne verdenen vi åpner og utforsker sammen. Inngangsporten til disse små og beskjedne plantene er tre historiske figurer med spennende og dramatiske liv. Felles er at de alle har brukt sin kunnskap om planter for å hjelpe andre. Fortellingene er krydret med samisk, engelsk og fransk.

Gjennom oppløftende fortellinger bl.a. om den fattige gutten som snur ulykke til fordel, skapes nysgjerrighet. Deretter drar vi barna aktivt inn i plantenes verden. Gjennom te-seremonien forsker elevene på lukt, følelser og smak. Dette er ledet av Mari Jerstad, som har tatt bachelor i plantemedisin på Universitetet i Lincoln. Te-seremonien bidrar også til å styrke opplevelsen av samhold og tilhørighet i gruppen. I etterkant får alle mulighet til å dele sine opplevelser.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Dks - Oslo kommune
  • Produsent: Fortellerhuset

Om kunstner / utøver / gruppe

Fortellerhuset er den eldste fortellergruppen i Norge. Charlotte og Georgiana har utarbeidet en rekke produksjoner som handler om natur, miljø og språk. Her spiller vi med Mari som har fagkunnskap om planter og medisin. I 2015 fikk Georgiana Oslo Bys Kunstnerpris.

Mari G. Jerstad har fortalt eventyr fra hun var tolv år. Hun brenner for å formidle kunnskap om naturen, spesielt planter med medisinske egenskaper og andre nyttevekster. Hun har en Bachelorgrad i urtemedisin med fagemner som materia medica, ernæring, sykdomslære, historie og filosofi av urtemedisin. Mari er yrkesfaglig utdannet innen økologisk jord og hagebruk, og har en kreativ bakgrunn fra Kunstskolen i Karasjok.

Georgiana Keable har vært en pioner for fortellerrenessansen i England og i Norge. Georgiana forteller mest miljøfortellinger - myter, botanikk, historiske dramaer eller eventyr. I tillegg har hun fremmet to-språklig fortelling siden 2006 og var initiativtager til Fortellerhuset og den norsk fortellerfestivalen. Hun har fortalt på festivaler i India, Iran, England, Danmark, Sverige, Finland og Skottland.

Charlotte Øster arbeider som freelance forteller og kursholder. Hun turnerer for Den kulturelle skolesekken med ulike forestillinger i flere fylker. Charlotte har oppdrag på skoler, barnehager, bibliotek, næringsliv, fortellerkafeer, festivaler, museer m.m.


Medvirkende

  • Mari Jerstad
  • Charlotte Øster
  • Georgiana Keable

Multimedia og vedlegg

Bilder

Charlotte
Foto: Jon Jerstad
Tesmaking
Foto: Jon Jerstad
Mari forteller
Foto: Jon Jerstad
Tesmaking
Foto: Jon Jerstad
Kunstarter i samspill, Kulturarv
Trinn: 3 - 5
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Georgiana Keable
Telefon: 415 67 362
geo.k@online.no
Faglig relevans
​Naturfag, samfunnsfag, tema samisk kulturarv
Programlengde
90 min.
Maks publikumsantall
30
Arena / rom
Gymsal, bibliotek eller større klasserom
Oppriggingstid
30 min.
Nedriggingstid
30 min.
Merknad

Tidspunkt for gjennomføring:
Vår 2017

Uke 11 Mandag til fredag
Kl 9.30 og 11.30
Lenker
Vedlegg
Arrangører
Arrangert av:
Dks - Oslo kommune
Produsent:
Fortellerhuset
Medvirkende
  • Mari Jerstad
  • Charlotte Øster
  • Georgiana Keable