Dks - Oslo kommune
Postadresse: Postboks 6127, Etterstad, 0602 Oslo
Besøksadresse: Strømsveien 102, 0602 Oslo
Kontaktperson:
Tegnebiennalen - fra skisse til utsmykning
Produksjonsliste
Program

Tegnebiennalen - fra skisse til utsmykning

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Tegnebiennalen 2016 i Kunstnernes Hus setter søkelys på skissen som medium for kunstneriske uttrykk. Hvilke muligheter ligger i skissen som kreativ prosess? Gjennom et møte med ung samtidskunst og utforskning av egen tegning i verkstedet, får elevene undersøke veien fra skisse til monumentalt kunstverk.  

Tegnebiennalen 2016 på Kunstnernes Hus vil gjennom utvalgte kunstnerskap belyse skissen i møte med arkitektur, som utgangspunkt for kunstnerisk utsmykning.                   

I omvisningen blir elevene introdusert for den modernistiske utsmykningstradisjonen og arkitekturen, samtidig som de får innblikk i hvordan tradisjonen videreføres i dag gjennom nye tolkninger. Kunstnernes Hus' arkitektur, historie og den stedsspesifikke originalfresken av Per Krohg fra 1931 settes i dialog med nye verk av tre av de mest anerkjente unge samtidskunstnerne fra dagens norske kunstscene. Kunstnerne Johanne Hestvold, Olve Sande og Michael Lo Presti vil ta opp tema rundt skissen som en åpning mot nyskapning, et nytt potensial og en kreativ fundering.

I atelieret etter omvisningen tar elevene utgangspunkt i tegning som medium, hvor skissen fra lite til stort format vil være rammen. Gjennom oppgaver med utgangspunkt i arkitektur, vil elevene utforme egne forslag til monumentalutsmykning.

Om utøvere og produsenter

 • Arrangert av: Dks - Oslo kommune
 • Produsent: Kunstnernes Hus

Om kunstner / utøver / gruppe

Per Krohg (1889 -1965) tilhørte i sin levetid de såkalte "Freskobrødrene", som i første halvdel av 1900 tallet markerte et tett samarbeid mellom arkitektur og kunst med sine monumentalverk i form av moderne fresker. Sammen med Axel Revold og Alf Rolfsen stod han for dekorasjonene i form av store veggmalerier på mur i Oslo Rådhus mellom 1939 -1949.

Mikael Lo Presti (f.1989 ) arbeider med maleri og viderefører tradisjoner fra kunstnere som Henry Matisse, som var lærer for Per Krohg fra 1909 -1910, og Giotto som er kjent som kunstneren som innledet renessansen gjennom freskomaleriet. Lo Presti vil presentere en eller flere arbeid som tar utgangspunkt i Per Kroghs freskemaleri i taket på Kunstnernes Hus. 

Olve Sande (f.1984) er med en 3 årig utdannelse fra Arkitekthøgskolen og en bachelor fra Kunstakademiet i Oslo, opptatt av skisser tilknyttet plan og rom. Han tar ofte for seg vinduer i bygg, oppmåling av disse og forståelsen av arkitektur og vinduet som et gitt billedformat. Verkene understreker arkitekturen som en gitt ramme for et kunstnerisk uttrykk.

Johanne Hestvold (f.1988) arbeider med skulptur i en prosessbasert metode og ble i 2015 stilt ut ved den anerkjente Skulpturbiennalen på Vigeland-museet. Hun vil jobbe med formale objekter og materialer mer eller mindre hentet fra Kunstnernes Hus, hvor skulpturene forholder seg direkte til rommene de plasseres i og blir en ny fortelling i et gammelt bygg.

Elise Storsveen (f.1969) er kurator og prosjektleder for Tegnebiennalen 2016. Hun bor og arbeider i Oslo og er utdannet ved Statens Håndverk- og kunstindustriskole og Kunstakademiet i Oslo. Hun er i nyere tid særlig kjent for utstillingen Hold Steinhårdt fast på greia di – Norsk kunst og kvinnekamp 1968 -89, som i 2013 var en del av markeringen for 100 års jubileet for norske kvinners stemmerett.


Medvirkende

 • Marie Buskov
 • Ingvild Hammervoll
 • Olve Sande
 • Johanne Hestvold
 • Mikael Lo Presti

Multimedia og vedlegg

Bilder

Mikael Lo Presti restaurang_lopsided_upthirst.png
Foto: Michael Lo Presti
olvesande_vinduskutt.png
Foto: Olve Sande
johannehestvold_norsk_skulpturbiennale2015.png
Foto: Christina Leithe Hansen
perkrohg_freske_kunstnerneshus.png
Foto: Ingvild Hammervold

Video/Lyd

Visuell kunst
Trinn: 8 - VG3
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Ingvild Hammervoll
Telefon: 413 36 856
ingvilaa@gmail.comAktuelt for:
​Kunst og håndverk.
Faglig relevans
Kunst og håndverk, levande kulturarv, kunst, design og arkitektur, formgivingsfag
Programlengde
Omvisning og verksted: 120 min
Maks publikumsantall
35
Arena / rom
Kunstnernes Hus
Merknad

Tidspunkt for gjennomføring - vgs.:
Høst 2016

Uke 46 - 48
​Mandag - fredag, kl. 9.30 og kl. 12.30
Lenker
Vedlegg
Arrangører
Arrangert av:
Dks - Oslo kommune
Produsent:
Kunstnernes Hus
Medvirkende
 • Marie Buskov
 • Ingvild Hammervoll
 • Olve Sande
 • Johanne Hestvold
 • Mikael Lo Presti