Dks - Oslo kommune
Postadresse: Postboks 6127, Etterstad, 0602 Oslo
Besøksadresse: Strømsveien 102, 0602 Oslo
Kontaktperson:
Skape - for elever med spesielle behov
Produksjonsliste
Program

Skape - for elever med spesielle behov

Se alle bilder, videoer, lydklipp, vedlegg

Bli med på et sanselig møte mellom middelalder og samtid. Skape er en forestilling og et verksted  med musikk og bilder – ordløs og lekende med stemmeimprovisasjon som det bærende element. Passer godt for elever med spesielle behov.

Bilder fra middelalderen lyser opp kropper og vegger. I tillegg til lyden fra tre kvinnestemmer, høres kantele, klokker, tromme og rennende vann i et akustisk lydbilde. 

Opplegget starter med et verksted på 30 minutter for å introdusere elementene i forestillingen og for at utøverne skal bli kjent med elevene. Etter forestillingen som varer i ca. 30 minutter, er alle med på et 15 minutters verksted  i scenerommet for å bearbeide forestillingen gjennom lek og samvær. 

Lærerveiledning

Maks antall publikum til sammen er ​30 stk. (inkluderer elever og lærere/assistenter)

Trioen legger vekt på fleksibilitet i forestillingen for å kunne møte de forskjellig elevenes behov. Disse kartlegges på forhånd gjennom samtale med de ansatte på skolen. For elever med lite språk og bevegelighet, kan det passe med ro, fokus på klanger, bilder og farger. For mer aktive elever med språk, trengs det ofte mer konkret handling, kanskje flere ord og mer aktiv deltakelse. 

Litt om den kunstneriske idéen og uttrykket i forestillingen:

Skape arbeides det med estetikken i middelalderen i et samtidsuttrykk. Elementer fra Ål stavkirke brukes som byggesteiner for å skape en forestilling om skapelse. Forestillingen er strukturert i tablåer, der hvert tablå er en sanselig utforsking av et av de fire elementene jord, himmel, ild og vann. I hvert tablå brukes en kirketoneart og dens stemning som grunnlag for stemmeimprovisasjon med elevene. Et bilde på en overhead lekes med og danner den scenografiske bakgrunnen. Et fleksibelt bevegelsesmateriale kobles til stemmen og bildene, og gir forestillingen romlighet. Slik har forestillingen sin indre struktur, samtidig som det åpnes rom for spontanitet i møtet med eleven.

Om utøvere og produsenter

  • Arrangert av: Dks - Oslo kommune
  • Kunstnere/grupper: Modus Ensembles vokaltrio
  • Idé/opplegg: Modus Ensemble

Om kunstner / utøver / gruppe

Modus Ensemble er en utøvende del av Modus – senter for middelaldermusikk. Den vokale konstellasjonen av ensemblet består av Gro Siri Johansen, Cathrine Bothner-By og Ylva Sjaastad. De framfører sakral sang fra middelalderen med særlig fokus på den gregorianske sangen, men også tidlig polyfoni og folkelig-religiøse sanger. I 2013 ble ensemblet plukket ut til INK 2013 der de lagde forestillingen Skape for barn med spesielle behov.


Medvirkende

  • Modus Ensembles vokaltrio
  • Cathrine Bothner-By (sanger)
  • Ylva Sjaastad (sanger)
  • Gro Siri Ognøy Johansen (sanger)

Multimedia og vedlegg

Bilder

Skape
Foto: Ole Strand
Modus Ensemble
Foto: Ole Strand
Skape
Foto: Georg Oppermann Moe
Skape
Foto: Ole Strand

Video/Lyd

Musikk
Trinn: 1 - VG3
Praktisk informasjon
Kontaktperson produksjon
Gro Siri Ognøy Johansen
grosiriognoy@gmail.com
Faglig relevans
​Musikk, gregoriansk sang, tema middelalder
Programlengde
75 min.
Maks publikumsantall
20
Arena / rom
Skolen. Kan spilles i alle slags rom som kan blendes og ryddes for møbler, og som er minst 6 x 8 m inkl. plass til publikum.
Bærehjelp
Gjerne, men ikke nødvendig
Oppriggingstid
60 min.
Nedriggingstid
20 min.
Strøm
Strømuttak til overhead
Merknad om publikumsplassering
Publikum plasseres på én rad, i en halvsirkel, gjerne på en pute på gulvet, men stoler går også fint, om det er det beste for elevene.
Må blendes
Ja
Merknad

Tidspunkt for gjennomføring:

Uke 46
Lenker
Vedlegg
Arrangører
Arrangert av:
Dks - Oslo kommune
Medvirkende
  • Cathrine Bothner-By (sanger)
  • Ylva Sjaastad (sanger)
  • Gro Siri Ognøy Johansen (sanger)